"...NUMQVID DE DACIS AVDISTI?"
(Horatius, Satire, II, 6, 53.)

 

 

„Alapítása óta, a régészeti kutatás komoly hagyományokkal rendelkezik az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumban (ENTM), mivel az intézményi állomány gazdagításának ez a egyik legfőbb módja. Évről-évre a múzeum régészei különböző feltárásokon vesznek részt úgy Erdély-szerte, mint Románia más vidékein, illetve külföldön is. Általuk kerül nyilvánosságra és széleskörű bemutatásra Erdély történelme, az őskortól a modern korig.

A dák és a római kor kutatásának, akárcsak a római kor előtti dák főváros Sarmizegetusa Regia környéki régészeti feltárásoknak, nagy hagyománya van az ENTM keretében, a múzeum szakértői ebben a térségben több mint hat évtizede folyamatosan végeznek ásatásokat.”

Dr. Carmen Ciongradi, 
az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum Vezérigazgatója

 

A Szászvárosi hegység dák várai többéves régészeti kutatási programot a kolozsvári székhelyű Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum vezeti és a Művelődési Minisztérium finanszírozza. Az ENTM ugyanakkor ezen többéves kutatások szervezője, amely kutatások eredményeit ezen a portálon keresztül hozza folyamatosan nyilvánosságra.

MNIT

Friss blogbejegyzések

Bronztárgyak

A Szászvárosi-hegység dák településein talált bronztárgyak mennyisége, akárcsak minőségi kivitelezésük lenyűgöző. Ez utóbiban ötvöződik a készítő mesterek művészi érzéke és kifinomultsága a magas szintű technikai tudással. Ezenkívűl azt mutatják, hogy ezekre a javakra létezett egy műkedvelő vevőkör, illetve azt bizonyítják hogy a divatban levő tárgytípusok egy részére a dákoknak igényük volt. Ebben a kontextusban, ezek a tárgyak egy sor nem mindennapi tevékenységről tesznek tanubizonyságot. 

Az edényművesség

A Szászvárosi-hegység dák kerámiaanyaga elkülönül a római kor előtti Dácia fazekastermékein belül úgy formaválasztás, mint edénykészítési technika terén. A Dák királyság fővárosához közeledve, az edénytípusok változatossága csökken, az edényekre főleg a „klasszikus”, mediterrán jellegű elegancia jellemző. 

Graffitis kerámia edények

A kerámia edények mikro-feliratokkal való megjelölése általános szokás volt az ókorban, legyen szó a fazekas által használt mesterjegyekről, űrtartalom-mértékekről, az ár, a tartalom vagy az edény tulajdonosának megjelöléséről. Ezek a feljegyzések nagyon fontosak a régészet számára és kiegészítő adatokkal szolgálnak a mindennapos élet különféle aspektusairól.