augusztus 2013

Nyitott kapuk napja

Az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum a Hunyad Megyei Tanáccsal, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a dévai Dák és Római Civilizáció Múzeumával együttműködésben megrendezi a „Nyitott kapuk napját” a Hunyad megyei Sarmizegetusa Regia-i (Várhely – Grădiştea de Munte) régészeti lelőhelyen.

Az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum és partner intézményei meghívják szombaton, augusztus 31.-én 10.00 órai kezdettel a Hunyad megyei Várhely – Grădiștea de Munte régészeti lelőhely meglátogatására, a „Nyitott kapuk napja - Sarmizegetusa Regia 2013” rendezvény alkalmával.

Festett kerámia

Az égetett agyag edények festéssel történő diszítése egy művészet, amely főleg a vaskor végén terjed el a mérsékelt égövi Európában. A Királyság korabeli nagyobb dák települések festett kerámia anyagát főleg az asztali edények (gyümölcsöstálak, mélytálak, sekélytálak, kétfülü serlegek stb.) jelentik, de gyakoriak a nagy méretű edények között is. Az egyik legfontosabb termelő központ a Szeret folyó mentén elhelyezkedő Brad-i dava, ezt követi a Vâlcea megyei Ocniţa. A festett kerámia többségét különböző árnyalatú vörös sávokkal diszítették, ezt sárgás-fehér alapra (ú.n. angóba), vagy közvetlen a kerámia anyagára vitték fel. Más gyakori diszítő elemek az egyszerű vagy bonyolult geometriai formák.