A kutatási programról röviden

A Szászvárosi Hegyek Dák Várai többéves kutatási program abból a feltevéséből indul ki, hogy az UNESCO Világörökség Listájára felkerült helyszínek felbecsülhetetlen tudományos és kulturális értékűek.

Ezen program célja a régészeti kutatások (ásatások és multidizsciplináris vizsgálatok) fokozása, illetve megfelelő felszerelés beszerzése, vizsgálatba, kutatásba való befektetés, szolid anyagi alap megteremtése és nem utolsó sorban, ezen műemlékek nemzetközi szabványoknak megfelelően nyilvánosságra hozatala annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi turisztikai és kulturális körforgás részévé váljanak.

A programot a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum vezeti a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a dévai Dák és Római Civilizáció Múzeumával, a bukaresti Román Nemzeti Történelmi Múzeummal, a Román Akadémia kolozsvári Régészeti és Művészettörténeti Intézetével közösen.

A program a következő régészeti lelőhelyeket foglalja magába: Sarmizegetusa Regia, Kosztesd – Cetăţuie (Costeşti-Cetăţuie), Kosztesd – Blidaru (Costeşti-Blidaru – Felsővárosvíz (Orăştioara de Sus) község), Vereskő (Piatra Roşie– Bosorod (Boşorod) község).

A kutatási program a következő típusú tevékenységeket foglalja magába: régészeti kutatás, topográfiai és non-invazív geofizikai vizsgálatok, multidiszciplináris vizsgálatok, a régészeti leletek konzerválása és restaurálása, a kutatások eredményeinek közzététele.