Nyitott kapuk napja

Az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum a Hunyad Megyei Tanáccsal, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel, a dévai Dák és Római Civilizáció Múzeumával együttműködésben megrendezi a „Nyitott kapuk napját” a Hunyad megyei Sarmizegetusa Regia-i (Várhely – Grădiştea de Munte) régészeti lelőhelyen.

Az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum és partner intézményei meghívják szombaton, augusztus 31.-én 10.00 órai kezdettel a Hunyad megyei Várhely – Grădiștea de Munte régészeti lelőhely meglátogatására, a „Nyitott kapuk napja - Sarmizegetusa Regia 2013” rendezvény alkalmával.

A „Szászvárosi hegység dák várai” régészeti kutatási programotaz ENTM vezeti. A Művelődési Minisztérium által támogatott projekt végrehajtásában az ENTM partnerei a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a dévai Dák és Római Civilizáció Múzeuma, a Kolozsvári Műszaki Egyetem és a Hunyad Megyei Tanács keretében működő Sarmizegetusa Regia régészeti lelőhely vezetőségével.

“Az eseményt azzal a céllal rendezzük, hogy a közelmúlt régészeti kutatásainak eredményeit és a Szászvárosi hegység dák emlékeit hozzuk közelebb a dák civilizáció iránt érdeklődő közönséghez. Mindazok, akik úgy döntenek, hogy válaszolnak meghívásunkra, teljes körű ingyenes idegenvezetésben részesülnek. Idegenvezetőink, a régészeti kutatócsoport tagjai, elvezetik a vár környékén látható összes emlékműhöz és a dák szakrális területhez. Látogatóinknak alkalma lesz megtekinteni a folyamatban levő régészeti ásatásokat.”, magyarázta dr. Ciongradi Carmen, az ENTM vezérigazgatója.

Hasonlóképpen, a kutatócsoport szakemberei bemutatják az érdeklődőknek az idei régészeti kampány során feltárt tárgyakat, míg egy külön erre a célra berendezett helységben video filmeket nézhetnek meg, amelyek virtuálisan rekonstruálják a dák civilizáció egyes emlékeit és tárgyait.

Szeretettel várjuk!