Felvételi feltételek

Az UNESCO hatóság ezeknek a lelőhelyeknek és műemlékeknek az egyetemes értékét néhány feltétel teljesítése függvényében állapította meg és szentesítette:

(ii) exhibit an important interchange of human values, over a span of time or within a cultural area of the world, on developments in architecture or technology, monumental arts, town-planning or landscape design;

Az építési technikák és általában az ókori katonai építészet terén, a dák várak, a külföldi kulturális hatások és a helyi hagyományok egyedülálló szintézisei.

(iii) bear a unique or at least exceptional testimony to a cultural tradition or to a civilization which is living or which has disappeared;

A dák várak konkrét kifejezői a Kr. e. I. évezred végén virágzó dák királyságok rendkívüli fejlettségi fokának.

(iv) be an outstanding example of a type of building or architectural or technological ensemble or landscape which illustrates (a) significant stage(s) in human history.

A dák várak példaértékű emlékei, az európai vaskor végére jellemző, az erődített központoktól a proto-városi agglomerációkig (oppidum) való fejlődésnek.

Ezek a megállapítások hangsúlyozzák a Szászvárosi Hegyek dák emlékműveinek a helyét az ókori civilizációk európai kontextusában, akárcsak az őshonos kulturális környezetet kifejező egyedülálló voltukat.