Megközelíthetőség

A dák erődítmények a történelmi Erdély délnyugati részén találhatók, Hunyad és Fehér megyében.

Sarmizegetusa Regia, a dák királyok székhelye felé vezető út Szászvárosból (Orăștie) indul, ahol nemrégiben irányjelzőket helyeztek el a környékbeli várak felé. Sarmizegetusa Regia, Blidaru vára és a Kosztesd-Cetățuie (Costești-Cetățuie) vár Felsővárosvíz (Orăștioara de Sus) községben találhatók, ahova Szászvárosról lehet eljutni a 705A, jelenleg modernizálás alatt levő, megyei úton. Szintén Hunyad megyében van a Vereskő (Piatra Roșie) vár, egy magányos domb tetején, két patak, a Valea Roșiei (Vörös Patak) és Valea Stângului (Bal Patak) között. Kalánból (Călan) a 668A megyei úton megyünk Lunkányig (Luncani), ahonnan erdei út indul. A banicai (Bănița) régészeti lelőhely a Boli dombon van, ahova a 66-os országút vezet a vár lábáig.

A kápolnai (Căpâlna) dák vár a Fehér megyei Várdombon (Dealul Cetății) van. A várat Szászsebes (Sebeș) felől a 76C országúton lehet megközelíteni, ami meseszerű tájban szeli át Kápolna (Căpâlna) falut. Innen könnyű, kb. 2 km emelkedő következik az erdőn keresztül.

Külföldi turisták a légi szállítást is választhatják, a kolozsvári (Cluj- Napoca), nagyszebeni (Sibiu), temesvári (Timișoara), aradi (Arad) vagy marosvásárhelyi (Târgu-Mureș) repülőterek egyikét.

A vasúti szállítás egy másik lehetőség azon turisták számára, akik autó nélküli szabadságra vágynak; vasúton a dévai (Deva), Piski (Simeria), hátszegi (Hațeg), szászvárosi (Orăștie), alvinci (Vințu de Jos), szászsebesi (Sebeș), nagyszebeni (Sibiu) vasútállomásokig lehet eljutni.