Történet

A Szászvárosi Hegyek Dák Várai 1999-ben, a marokkói Marakeshben tartott, az UNESCO Világörökség Bizottsága 23. ülésszakán felkerültek a Világörökség Listájára. A javaslatot a Román állam tette.

A dák várak felvételi kérelmének támogatására román szakemberek és kormányzati tisztviselők csapata széleskörű dokumentációt állított össze, amely e lelőhelyek és műemlékek fontossága és egyetemes értéke mellett érvel, az emberi történelem és civilizáció kontextusában. A szakemberek munkáját elismerték és a dák várak elfoglalták megérdemelt helyüket a világörökségben. A „Szászvárosi Hegyek Dák Várai” néven ismert egység egyedi erődítmény- és településrendszer volt, amelynek középpontjában a Dák Királyság, vallási, politikai és gazdasági fővárosa, Sarmizegetusa Regia állt.

Az UNESCO Egyezmény értelmében, amelyet Románia is aláírt, az összes Világörökségi Listára felvett létesítmény megfelelő jogszabályi védelemben kell részesüljön. A felelős államoknak bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő védelmet léptettek életbe, amely biztosítja az egész emberiség tulajdonát képező örökség megőrzését és nyilvánosságra hozatalát. A kötelező intézkedések jogi-, tudományos-, adminisztratív- és pénzügyi területre vonatkoznak, az illető létesítményre szabott összetett ügyviteli terv alapján.