"...NUMQVID DE DACIS AVDISTI?"
(Horatius, Satire, II, 6, 53.)

"...ce ai mai auzit despre daci?"

img-splitter.png

 

 

„Cercetarea arheologică este o tradiţie în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) încă de la formarea sa, fiind una din principalele modalităţi de îmbogăţire a patrimoniului instituţiei. Arheologii acestui muzeu participă anual pe șantiere din toată Transilvania și din alte zone ale României, precum și în străinătate. Prin intermediul lor şi nu numai, istoria Transilvaniei, din preistorie până în epoca modernă, este descoperită şi prezentată publicului larg.

Cercetarea epocilor dacică şi romană, implicit săpăturile arheologice din zona capitalei Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, se bucură de o lungă tradiție în MNIT, specialiștii muzeului efectuând acolo săpături neîntrerupt de peste șase decenii.”

Dr. Carmen Ciongradi, 
Director general Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

semnatura.png

 

Programul Multianual de Cercetare Arheologică Cetățile Dacice din Munții Orăștiei este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), cu sediul la Cluj-Napoca, și finanțat de Ministerul Culturii. MNIT este, totodată, și instituția organizatoare a acestor cercetări multianuale, ale căror rezultate vor fi prezentate publicului în mod constant, prin intermediul acestui portal.

 

MNIT

Articole recente în blog

Obiecte din bronz

Piesele de bronz descoperite în așezările dacice din Munții Orăștiei impresionează atât prin cantitatea lor, cât și prin calitatea execuției, care denotă nivelul ridicat al cunoștințelor tehnice, îmbinate cu simț artistic și rafinament, deținute de meșterii care le-au realizat. În același timp, indică existența unei clientele amatoare de asemenea bunuri și dovedesc gustul dacilor pentru anumite categorii de produse la modă care, în acest context, stau mărturie pentru o serie de activități și practici care depășesc, de multe ori, sfera cotidianului.

Ceramica

Ceramica dacică din Munții Orăștiei se individualizează în repertoriul olăriei din Dacia preromană atât prin selecția de forme, cât și prin tehnica de realizare a recipientelor. Astfel, pe măsură ce ne apropiem de zona capitalei Regatului Dac, diversitatea tipurilor ceramice scade, vasele produse caracterizându-se mai ales printr-o eleganță „clasică”, de inspirație mediteraneană. 

Ziua portilor deschise

Sambata, 9 august, va asteptam la Ziua portilor deschise pe santierul arheologic de la Gradistea de Munte – Sarmizegetusa Regia! Ca in fiecare an, in cadrul acestui eveniment va fi asigurat ghidaj de specialitate gratuit, vor fi prezentate descoperirile arheologice recente si se va organiza un atelier interactiv unde publicul va putea viziona reconstituiri tridimensionale ale diferitelor constructii dacice si ale unor artefacte. Activitatile mentionate anterior se vor desfasura in intervalul orar 10 – 18.