"...NUMQVID DE DACIS AVDISTI?"
(Horatius, Satire, II, 6, 53.)

 


„Sehol az ókori Dacia területén nincsen összpontosítva olyan sok és fontos emlékmű, mint a Şureanu hegységben. Szétszortan a merész magasságok alján, de főleg a kopott csúcsokhoz és hosszúkás tetökhöz függesztve, a dákok falvai és erőditményei elbűvölik és elcsodálkoztatják a hazai vagy a világ más tájáról jövő mindennapi látógatot és szakértőt, a megfontolt elhelyeszkedésükkel, változatosságukkal, gazdagságukkal és hatalmasságukkal.”

Ioan Glodariu (1940-2017) 

 

A Szászvárosi hegység dák várai többéves régészeti kutatási programot a kolozsvári székhelyű Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum vezeti és a Művelődési Minisztérium finanszírozza. Az ENTM ugyanakkor ezen többéves kutatások szervezője, amely kutatások eredményeit ezen a portálon keresztül hozza folyamatosan nyilvánosságra.

MNIT

Friss blogbejegyzések

Bronztárgyak

A Szászvárosi-hegység dák településein talált bronztárgyak mennyisége, akárcsak minőségi kivitelezésük lenyűgöző. Ez utóbiban ötvöződik a készítő mesterek művészi érzéke és kifinomultsága a magas szintű technikai tudással. Ezenkívűl azt mutatják, hogy ezekre a javakra létezett egy műkedvelő vevőkör, illetve azt bizonyítják hogy a divatban levő tárgytípusok egy részére a dákoknak igényük volt. Ebben a kontextusban, ezek a tárgyak egy sor nem mindennapi tevékenységről tesznek tanubizonyságot. 

Az edényművesség

A Szászvárosi-hegység dák kerámiaanyaga elkülönül a római kor előtti Dácia fazekastermékein belül úgy formaválasztás, mint edénykészítési technika terén. A Dák királyság fővárosához közeledve, az edénytípusok változatossága csökken, az edényekre főleg a „klasszikus”, mediterrán jellegű elegancia jellemző. 

Graffitis kerámia edények

A kerámia edények mikro-feliratokkal való megjelölése általános szokás volt az ókorban, legyen szó a fazekas által használt mesterjegyekről, űrtartalom-mértékekről, az ár, a tartalom vagy az edény tulajdonosának megjelöléséről. Ezek a feljegyzések nagyon fontosak a régészet számára és kiegészítő adatokkal szolgálnak a mindennapos élet különféle aspektusairól.