Az Ezüst oroszlán, a projekt szimbóluma

Az Ezüst oroszlánt véletlenül fedezték fel az 1940-es években a „Pietroasa lui Solomon” (Salamon köve) néven ismert helyen, a Blidaru vár környékén.Nem szükségtelen megemlítenünk, hogy ugyanazon a környéken, mesterségesen kialakított teraszokon dák templomok kő oszlopainak lábazataira találtak.

Nehéz a tárgyat értelmezni, hiszen a felfedezés körülményei és pontos helye nem ismeretesek. Elég nagy pontatlansággal lehet időben elhelyezni, feltehetően a vaskor végéről származik.

A szobor a nőstény oroszlánt ülő pozícióban ábrázolja, elfordított fejjel és nyitott szájjal. Az ábrázolási mód és egyes dekoratív elemek a Mediterrán övezet keleti részének művészetére emlékeztetnek.Nagy valószínűséggel magát az ezüst tárgyat valahonnan erről a vidékről importálták, míg a vasrúdhoz való rögzítésre a Dáciai hegyekben kerülhetett sor. A gyönyörűen csiszolt ezüst szobrocskát 11,7 cm hosszú vasrúdra rögzítették. A darab a dévai Dák és Római Civilizáció Múzeuma gyűjteményének része.

Rendeltetése bizonytalan. Egyes szakértők úgy vélik, hogy egyidejűleg diszítő és funkcionális darab – szekérkerék (természetesen ceremóniai szekér) tengelyének a szöge. Mások úgy vélik, hogy fegyver fogantyúja vagy szertartási bot (jogar?) díszített vége.

A hím- vagy nőstény oroszlán, általában a nagymacskák ábrázolása nem szokatlan a dák királyság kori művészetben: megjelenik a Sarmizegetusa Regia-i festett kerámián, az egyik vereskői (Piatra Roşia) díszített korongon és a farkasteleki (Lupu, Fehér megye) kincsben talált falérákon.

Sok ókori kultúra társítja az oroszlánt a királyi hatalmat körülvevő függetlenséggel, hatalommal és tekintéllyel.

A Szászvárosi Hegyek Dák Várai régészeti telep vizuális kifejezése egy embléma, aminek a központi eleme a stilizált Ezüst oroszlán.

A projekt emblémája elegáns és pontos kifejezésmódban, tudományos arculattal egyesíti a hagyományost a modernnel, a történelmet a jelennel. Az erős vizuális hatású jelképet serif-betűkkel írt egyszerű, történelmi leírásokra emlékeztető szöveg-logó egészíti ki, aminek az olvashatóságát a felhasznált nagybetűk is hangsúlyozzák. Egyszerűség uralja az embléma színvilágát is, a fehér szín célja kihangsúlyozni és fokozni az emlékezetben tartást.