Dák várak, a Világörökség része

A Világörökség Listáján jelenleg hét romániai helyszín és műemlék szerepel.Ezek között találjuk a Szászvárosi Hegyek dák vár-rendszerét is.

A várrendszer 1999 óta szerepel az UNESCO Világörökség Listáján, felvételét a régészeti lelőhelyek értéke határozta meg.

Az Európában egyedülálló dák települések és erődítmények a dák civilizáció rendkívüli megvalósításai, amelyeknek kulturális értéke felbecsülhetetlen.

A dák erődítmények a történelmi Erdély délnyugati részén találhatók, Hunyad és Fehér megyében. A XIX. század elején az osztrák állam szervezett keresést indított a Sarmizegetusa-i antik nyomok, leletanyagok felkutatására, ezzel új korszakot indítva el a Szászvárosi Hegyek műemlékeinek megismerésében.

A XIX. század elején az osztrák állam rendszeres keresést indított a Sarmizegetusa-i antik nyomok, anyagok felkutatására, ezzel új korszakot indítva el a Szászvárosi Hegység műemlékei megismerésében.

A XX. század ’20-as éveitől kezdve rendszeres régészeti kutatási program indult a Szászvárosi hegyekben, amely Dimitrie M. Teodorescu, majd később Constantin Daicoviciu, Hadrian Daicoviciu, Ioan Horațiu Crişan és Ioan Glodariu nevéhez fűződik.

2012-vel kezdődően nagyobb lélegzetű régészeti kutatási projekt indult az Erdélyi Történelmi Múzeum vezetése alatt, a Romániai Művelődési Minisztérium támogatásával.

A program célja modern módszerekkel és eszközökkel vizsgálni az egész térséget, a kutatási eredményeket tudományos folyóiratokban közölni és a nagyközönség számára is elérhetővé tenni. Jelen pillanatig a legjelentősebb régészeti projekt Romániában.