August 2013

Ziua porţilor deschise

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva organizează „Ziua Porților Deschise” pe șantierul arheologic de la Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte), jud. Hunedoara.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei împreună cu instituțiile partenere vă invită sâmbătă, 31 august a.c.ora 10.00, să vizitați situl arheologic de la Grădiștea de Munte, jud. Hunedoara, cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise - Sarmizegetusa Regia 2013”.

Ceramica pictată

Împodobirea vaselor de lut ars prin pictură este o artă care se răspândește, mai ales, la sfârșitul epocii fierului în Europa temperată. În marile așezări dacice din epoca Regatului ceramica pictată este reprezentată cu precădere de forme folosite la masă (fructiere, castroane, străchini, cupe cu două torți etc.), dar și de recipiente mai mari. Unul dintre cele mai importante centre de producție a fost dava de la Brad, pe râul Siret, urmat ca importanță de Ocnița (jud. Vâlcea). Majoritatea vaselor pictate au fost decorate cu benzi de culoare roșie (diferite nuanțe) pe un fond alb-gălbui (numit angobă), sau aplicate direct pe pasta ceramică. Alte ornamente folosite frecvent au fost cele geometrice, mai mult sau mai puțin complexe.