Istoric

Cetățile dacice din Munții Orăștiei au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial în 1999, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a World Heritage Committee al UNESCO, desfășurate la  Marrakech, Maroc. Propunerea a venit din partea Statului român.

Pentru a susține candidatura cetăților dacice, o echipă de specialişti şi funcţionari guvernamentali români a întocmit o vastă documentaţie care argumentează importanţa şi valoarea universală a siturilor şi monumentelor de aici, în contextul istoriei şi civilizaţiei umanităţii. Munca specialiștilor a fost recunoscută, iar cetățile dacice și-au luat locul meritat în patrimoniul mondial. Ansamblul numit „Cetățile dacice din Munții Orăștiei” a fost un complex de fortificații și așezări unic, ce avea în centru capitala religioasă, politică și economică a Regatului Dac – Sarmizegetusa Regia.

Conform cerinţelor Convenţiei UNESCO, a cărei semnatară este şi România, toate bunurile înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial trebuie să beneficieze de o protecţie legislativă adecvată. Statele responsabile trebuie să facă dovada instituirii unei protecţii corespunzătoare care să asigure conservarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu ce aparţine întregii umanităţi. Măsurile, care sunt obligatorii, au în vedere domeniile juridic, ştiinţific, administrativ şi financiar, conform unor planuri complexe de gestiune, adaptate fiecărui obiectiv în parte.